
RICE PLANTERS PACE OF PLAY POLICY 

Rule 5.6 states, in part: "The player shall play without unreasonable delay in accordance with any pace of 

play guidelines which may be laid down by The Committee," and thereafter prescribes penalties for slow 

play. In order to prevent any such penalty, we suggest that you review carefully the following guidelines:  

Pace of play regulations are stated on the championship local rules sheet. Specific pace of play guidelines 

are denoted on the player’s scorecard. In general, competitors in a group are subject to being timed at any 

time but specifically when the group is deemed to be out of position and over the allotted pace of play 

guidelines.  

Definition of "Out of Position"  

The first group (each side; both morning and afternoon “waves”) to start will be considered out of position if, 

at any time during the round, the group is behind the pace of play guidelines as detailed on the player’s 

scorecard and/or the addendum to the rules of play sheet.  

Any subsequent group will be considered out of position if it is (a) behind the pace of play guidelines and (b) 

reaches a par-3 hole that is clear of all play and all players in the preceding group have played from the 

next teeing ground or reaches a par-4 or par-5 hole and all players have not made a stroke from the teeing 

ground before the hole is open and free of play. Both (a) and (b) must apply for a group to be out of 

position.  

Group Out of Position and Timing 

If a group (stroke play) is out of position, a CGA Official will monitor it. A group will be notified when they are 

being timed. Note that a group that is out of position at any time may be asked to close the gap regardless 

of pace of play guidelines. 

The timing of a player's stroke will begin when he has had reasonable opportunity to reach his ball, it is his 

turn to play, and he can play without interference or distraction.  

Except on the putting green, if a player has reached his ball, it is his turn to play, and there are no 

distractions, timing will begin after he has had reasonable time to select his club. Time spent walking 

backward or forward for determining yardages will count as part of the time taken for the next stroke.  

On the putting green, timing will begin after a player has been allowed a reasonable amount of time to lift, 

clean, and replace his ball, repair his ball mark and other damage and remove loose impediments on his 

line of play. Time spent looking at the line from beyond the hole and/or behind the ball will count as part of 

the time taken for the next stroke.  

Pace of Play Penalties 

The following are the penalties, in sequence, for any player in a group being timed who takes more than 40 

seconds to play a stroke after timing of the player’s stroke begins. Any player that is assessed a bad time will 

be notified as soon as practicable of the warning or penalty. A warning is any notice given to a competitor 

regarding pace of play and having a bad time over 40 seconds:  

• One bad time: Warning  

• A second bad time: One-stroke penalty  

• A third bad time: Additional two-stroke 

penalty  

• A fourth bad time: Disqualification  

NOTE: If a group in question regains its proper position but later requires additional monitoring or timing during 

that round, any previous bad times will carry over and the penalty structure will remain intact.  

Penalties are applied individually, but more than one competitor in a group may be penalized.  

Rulings or Other Incidents  

If a ruling or some other legitimate delay occurs which causes the group in question to lose its position, that 

group is expected to regain its position within a reasonable time. 

 Appeals:  

Appeals will be considered by the Rules Committee only if made by the player in question before that player 

leaves the scoring area at the end of their round. 

 


